Na maandenlange voorbereidingen (dwz inlezen, prijzen vergelijken, verschillende technieken onderzoeken) is met ingang van september 2011 daadwerkelijk wederom een duurzame stap gemaakt. Ditmaal in de richting van het duurzaam opwekken van elektriciteit naast de al eerder geinstalleerde configuratie tbv duurzame warmte.

Uiteindelijk is er voor 18x 260Wp mono panelen gekozen van het merk Jinko: zeer degelijke kwaliteit, hoge opbrengst per paneel en (niet onbelangrijk) een interessante prijs per Wp. Voor het omvormen van DC naar AC stroom is gekozen voor een inverter van het Duitse merk SMA, marktleider op dit gebied met een gigantische installed base wereldwijd. Volgens Sunny Design gaat deze opstelling (180 graden zuid onder een hoek van 30 graden) ons jaarlijks 4151Kwh opleveren, ruim meer dan dat we zelf verbruiken en het is bekend dat Sunny Design aan de krappe kant rekend dus hoogstwaarschijnlijk ligt de opbrengst hoger.

Maar dat geeft gelukkig geen problemen met de hoeveelheid aan ‘teveel’ opgewekte elektriciteit aangezien we overgestapt zijn naar Greenchoice die daadwaarkelijk duurzaamheid ondersteunt en niet wat andere maatschappijen pretenderen te doen. Dus gewoon terugleveren, daarvoor geld krijgen + een lager tarief betalen voor de afgenomen elektriciteit in tijden waar de zon het laat afweten en/of niet voldoende schijnt.


Gegevens installatie:

18 Jinko JKM260-96 mono zonnepanelen, 30° helling, 180° zuid geinstalleerd, theoretische jaaropbrengst: 4151kWh.

SMA SB4000-TL20 solar inverter,

BB aluminium PV frames met portrait ligging zonnepanelen.


Meterkast aansluitingen:

Voor het aanleggen van een PV installatie moet er een vrije groep in de meterkast aanwezig zijn (tenzij het een PV installatie van max. 600Wp betreft…deze kan namelijk op een bestaande groep aangesloten worden). Helaas was deze niet meer aanwezig dus op zoek naar extra groepen en die waren al snel gevonden op Marktplaats. Groepenkast uitgebreid en de PV groep hoger (20A) afgezekerd zodat zonder problemen de maximale load van de omvormer verwerkt kan worden zonder dat de stoppen doorslaan. Bij een 16A zekering ligt het maximale vermogen op 3680Watt wat in tijden van veel zon en lagere temperatuur te weinig is voor deze opstelling.
Voor de verbinding tussen groepenkast en omvormer is gekozen van 3x6mm2 AC YMVK installatiekabel gezien de afstand die overbrugt moet worden en om het verlies zoveel mogelijk te willen beperken.


Solar aansluitingen:

De 18 panelen worden verdeeld over 3 strings aangezien bij het gebruik van 2 strings van 9 panelen de DC ingangsspanning te hoog wordt voor de omvormer. 100m 4mm2 Solar kabel van Flex-Sol is gebruikt om alle panelen te vebinden met de SMA omvormer. Een opstelling van 3 rijen met resp. 4, 7 en 7 panelen. Rij 1 komt op input B en rij 2 en 3 op input A. De SB 4000TL-20 is voorzien van 2 MPP trackers (voor iedere input 1).